Wat is countrymuziek

Countrymuziek is een verzamelnaam van allerlei stijlen van Amerikaanse muziek. Deze muziek vindt haar oorsprong op het platteland in het zuiden van de Verenigde Staten. Het kenmerk van countrymuziek is de zangstem die wordt bijgestaan door een aantal simpele instrumenten zoals de gitaar, de viool of de drums. De countrymuziek is vandaag de dag nog steeds populair en heeft haar wortels in de Amerikaanse volksmuziek.

Wat is folkmuziek

Folkmuziek is de muziekstijl die zijn oorsprong vindt in Engeland. Het kan gezien worden als de tegenhanger van de Amerikaanse countrymuziek en wordt ook gekenmerkt door het gebruik van simpele instrumenten zoals de viool, de banjo en het accordeon. Het is populair geworden in de jaren '50 en ook vandaag de dag is de folkmuziek nog populair bij sommige mensen. Bekende folk artiesten zijn Bob Dylan en Woody Guthrie.

De oorsprong van countrymuziek

Zoals gezegd ligt de oorsprong van de countrymuziek in het zuiden van de Verenigde Staten. Het is ooit begonnen toen nationaliteiten uit de hele wereld naar de Verenigde Staten kwamen en daarbij verschillende muziek instrumenten meebrachten. Tijdens feesten kwam men dan bij elkaar met deze verschillende muziek instrumenten en werd er muziek gespeeld. Later werd dit uiteraard uitgebreid naar een officiele muziekstijl die vandaag de dag nog steeds populair is, ook buiten de Verenigde Staten.

Countrymuziek in Europa

Halverwege de twintigste eeuw is de country muziek over komen waaien naar Europa. Ook hier was de countrymuziek een succes en dat geldt overigens vandaag de dag nog steeds. Vooral door de opkomst van de westernfilms kreeg de countrymuziek een grote opleving aangezien die hier ontzettend populair waren. Ook in Nederland en Vlaanderen hebben we enkele goede country muzikanten zoals Bobbejaan Schoepen en Kees Brug.

Folkmuziek in Nederland

In Nederland zijn er enkele folk muzikanten aanwezig die wel degelijk een stempel hebben gedrukt op de folkmuziek. Hierbij kunt u denken aan groepen en solisten zoals:

*Pater Moeskroen*Blue Dew*Dommelvolk*Rapalje*Gerard van Maasakkers*Ygdrassil*Mallemoer