Indie en britpop

Twee muziekstijlen die redelijk op dezelfde lijn liggen zijn Indie en Britpop. Beide muziekstijlen zijn redelijk nieuw en ze hebben ook beide een redelijk grote groep fans. Veel artiesten van deze muziek stromingen zijn artiesten die zich tegendraads gedragen en zich af willen zetten tegen de gevestigde platenindustrie. De muziek die de stroming indie en britpop brengt is dan ook vaak vernieuwend en het wordt ook wel experimentele rock genoemd.

De Indie muziek

Indie is een verzamelnaam voor de muziek die georienteerd is op de rock muziek die zich afzet van de commerciele muziek. Hierbij ligt vooral de aandacht bij het experimenteren met muziek. De naam is afkomstig van independent, wat onafhankelijk betekent en wat tevens de afkeer tegen commerciele muziek verklaart. Vaak zijn artiesten van indie muziek dus in het bezit van een onafhankelijk platenlabel en is de muziek die ze maken doorgaans zeer divers.

De Britpop muziek

Britpop is naam van een muziek stroom die wordt gevormd door een aantal Britse muzikanten. In een tijdperk waar juist de Amerikaans bands zoals Pearl Jam en Nirvana de hitlijsten domineren staan de muzikanten op die Britpop aanhangen. De vaders van het britpop genre zijn bands als The Beatles en The Who, die in de jaren tachtig voor enorme successen zorgden. Andere bands die in het genre britpop vallen zijn bijvoorbeeld Oasis en Blur.

Indie muziek in Nederland

Ook in Nederland is de Indie muziek populair bij verschillende groepen mensen. Het Excelsior label is in Nederland de grootste speler in het Indie genre en zij hebben bands als Spinvis, Ceasar en Bauer onder zich. Andere bands uit het Indie genre in Nederland zijn This Beautiful Mess, Bettie Serveert, Audiotransparent en Pfaff. De Indie muziek wordt in Nederland ook wel alternatieve muziek genoemd.

Verspreiding van de Indie muziek

De Indie muziek wordt vooral gekenmerkt door de do it yourself mentaliteit. Omdat de platenlabels doorgaans allemaal independent zijn, zijn ze vrij klein en is de muziek niet altijd even gemakkelijk aan de man te brengen. Bovendien wordt de kwaliteit van de muziek vaak belangrijker geacht dan het commerciele gewin. Het internet heeft erg geholpen bij de verspreiding van de Indie muziek.