Wat is popmuziek

Popmuziek is oorspronkelijk de eenvoudige benaming voor populaire muziek. Het is dus niet zozeer een bepaalde stijl van muziek maar meer een verzamelnaam voor verschillende stijlen van muziek die populair zijn, waarbij u kunt denken aan:

*Punk*Disco*Folk*Rock*Beatmuziek*House

Over het algemeen is popmuziek dus niet zozeer kunstmuziek maar valt het meer onder de categorie amusementsmuziek. De popmuziek heeft dan ook een erg groot en tevens breed publiek. Dit is ook de reden dat popconcerten vrijwel altijd snel uitverkocht raken omdat er nou eenmaal veel fans zijn van popmuziek.

De popmuziek in Nederland

In Nederland is de popmuziek vooral populair geworden na de tweede wereldoorlog. Dit was namelijk de periode dat muziek bereikbaar werd voor iedereen en niet alleen voor de mensen die het beluisteren van muziek kon betalen, wat er maar weinig waren voor die tijd. Toen cultuur eenmaal gemeengoed werd na de tweede wereldoorlog begon de popmuziek enorm veel populariteit te winnen en sindsdien is het een van de grootste muziekstromen.

Popmuziek in de jaren zestig

In de jaren net na de tweede wereldoorlog was het vooral de zogeheten beatmuziek die de popmuziek leven inblies. Natuurlijk hebben The Beatles hier een enorme invloed op gehad en ze worden dan ook vaak als pioniers gezien van de popmuziek. Maar ook de folk en de rock waren stromingen binnen de popmuziek die erg populair waren en met muzikanten als Bob Dylan en The Rolling Stones was hier dan ook alle reden toe.

Popmuziek in de jaren tachtig

In de jaren tachtig was de popmuziek nog steeds enorm populair en na de rock, disco en punk van de jaren zeventig was het vooral de zogeheten new wave muziek die erg populair was. Met bands als The Cure en Duran Duran had deze muziekstroming veel aanhangers. Maar naast de new wave muziek begonnen er ook andere stromingen binnen de popmuziek populair te geraken zoals de housemuziek en de techno, twee stijlen die vandaag de dag nog steeds ongekend populair zijn.

Hedendaagse popmuziek

Tegenwoordig is de popmuziek nog steeds razend populair en worden er ontzettend veel concerten gegeven elk jaar in verschillende stadions en andere gebouwen. Ook heeft de popmuziek de wereld van de televisie veroverd met zenders als TMF en MTV en natuurlijk al de talentenjachtprogramma's zoals Idols en dergelijke. Ook kunt u terecht op een van de vele meerdaagse festivals die Nederland rijk is en die in het teken staan van popmuziek. Denk hierbij aan grote festivals als Pink Pop en Lowlands.