Rap en Hiphop

Twee muziekstijlen die vandaag de dag nog steeds erg populair zijn, zijn rap en hiphop. Zowel de rap en de hiphop zijn afkomstig uit de Verenigde Staten alwaar ze tijdens de jaren tachtig populair werden. Tijdens de jaren negentig werd de rap en de hiphop vervolgens verspreid naar andere continenten waar het ook populair begon te worden. Er zijn ontzettend veel verschillende van rap en hiphop te onderscheiden.

De rap muziek

De rap muziek is een onderdeel van de hiphop cultuur. Een rapper vertelt met behulp van muziek of a capella zijn of haar verhaal op een ritmische wijze. Een rapper wordt ook wel een MC genoemd, wat staat voor Master of Ceremony. Binnen het rappen bestaan er verschillende stijlen zoals de straatrap, de grimeyrap en de g-funk. Bekende artiesten in de rap wereld zijn Notorious BIG, de Wu-Tang Clan en Run DMC.

Rap muziek in Nederland

Zoals gezegd kwam de rap muziek in de jaren negentig overwaaien naar ons continent vanuit de verenigde staten. Gedurende deze periode zijn er ook in Nederlanders rappers opgestaan en vandaag de dag hebben we dan ook genoeg bekende Nederlandse rappers om deze muziek genre levendig te houden. Denk bij Nederlandse rappers aan Extince, Brainpower, Dio, Osdorp Posse en Opgezwolle. Er zijn genoeg concerten in Nederland te vinden voor het aanschouwen van de rap muziek.

De hiphop muziek

De hiphop muziek is ontstaan in de jaren zeventig in New York. Het ontstond specifiek in de wijk The Bronx, een arme wijk vooral bewoond door Afro-Amerikanen en Latino's. Hiphop is meer dan muziek maken alleen. Zo willen hiphop artiesten doorgaans met een nummer de samenleving een spiegel voorhouden waarmee ze hun confronteren met dat wat er allemaal speelt. Ook binnen de hiphop zijn er verschillende stijlen te bekennen.

Hiphop muziek in Nederland

De hiphop muziek kwam langzaam overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en begon ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. De Amsterdamse groep Osdorp Posse legde het fundament voor de hiphop- en rapmuziek in de jaren negentig en hierna kwamen er steeds meer artiesten boven drijven in dit genre. Hierbij kunt u denken aan Extince, Brainpower, Opgezwolle en DAC. Ook qua hiphop concerten zit het in Nederland vandaag de dag nog steeds goed.