Wereldmuziek

Wereldmuziek is de naam voor de muziek die terug te leiden is tot een bepaald land of een bepaalde bevolkingsgroep. Hierom wordt de wereldmuziek ook wel volksmuziek genoemd. Wereldmuziek wordt vaak begeleidt door werelddansers of mensen die de internationale volksdans beoefenen. Er zijn vanzelfsprekend meerdere soorten van de wereldmuziek aangezien het de muziek is van een land of bevolkingsgroep.

Kenmerken van wereldmuziek

Wereldmuziek kunt u vaak herkennen aan een aantal zaken. Zo vervult het vaak een rituele of functionele rol in een bepaalde cultuur waaraan het te herkennen is. Zo fungeert wereldmuziek vaak als een vorm van dansmuziek. Daarnaast is wereldmuziek doorgaans te herkennen aan instrumenten en melodieen die typisch zijn voor een bepaald land.

Bekende dansen op wereldmuziek

Bij wereldmuziek horen vaak bepaalde dansen. Zo danst men in Latijns-Amerika vaak de salsa, hetgeen een opzwepende dans is op muziek die is gemaakt door emigranten uit het caribische gebied. In Argentinie is de tango erg populair, een dans voor twee personen waarbij veel soepelheid vereist is. In Cuba zijn ze familiair met de Rumba. Zo zijn er nog meer dansen die horen bij verschillende soorten wereldmuziek.

Wereldmuziek is meer dan volksmuziek

Zoals gezegd is wereldmuziek een soort van volksmuziek die aansluit bij het volk in een bepaald land. Maar wereldmuziek is meer dan volksmuziek alleen, zo omvat het tevens alle muziek ter wereld die niet is gecomponeerd vanuit een notenschrift. Later is al deze muziek alsnog vastgelegd op notenschrift om het te behouden. Dit maar goed ook aangezien volksmuziek groepen hier vandaag de dag nog steeds reportoire uit halen.

Concerten van wereldmuziek

Wanneer u een liefhebber bent van wereldmuziek of van volksmuziek dan zijn concerten van wereldmuziek een mooie belevenis voor u. Er zijn in Nederland genoeg concerten van wereldmuziek te vinden wanneer u goed zoekt. De kans is groot dat er voor elke soort van wereldmuziek wel een concert te vinden is voor u. Ook kan het een erg leuk cadeau zijn voor een collega of vriend die helemaal weg is van wereldmuziek.